












to dispense contraceptives; Kimberly Grinston reported she does not believe the 
legislation passed but will update the Committee if different. 

Agenda Item # 13: Bert McClary asked if Committee members still wanted to meet 
monthly. Committee consensus to continue monthly meetings and to schedule the next 
conference call on July 15, 2016 from 2:00 - 4:00 p.m. and the next full meeting for 
August 26, 2016, in Jefferson City. 

A motion w made by Neil Schmidt, seconded by Colby Grove, to adjourn the 
Chairman Mc ary adjourned the meeting by consensus at 

ately 9, _:__P_·m-·�,...._-
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Division 2220—State Board of Pharmacy 
Chapter 6—Pharmaceutical Care 

Standards 
 

20 CSR 2220-6.040 Administration by Medical Prescription Order 

PURPOSE: This rule establishes procedures for pharmacists to administer drugs and devices, 
including devices  vaccines, pursuant to medical prescription orders. 

(1) A pharmacist who complies with the provisions of this rule may administer drugs and 

devices, including vaccines, pursuant to a medical prescription order.  

(2) Definitions.  The following definitions shall apply for purposes of this rule: 

 (A)  “Health Care Entity”-  A health care entity shall include any entity or organization, 

other than a pharmacy licensed under Chapter 338, RSMo, that is licensed or certified by the 

state or federal government to provide health care services and that is required to maintain 

patient medical records by state or federal law. 

 (B)  “Medical Prescription Order”-  A lawful order for drugs or devices issued by an 

authorized practitioner within the scope of his/her professional practice which is to be dispensed 

or administered to the ultimate user or recipient.   

(2)(3) The pharmacist may not delegate the administration to another person, except to an 

pharmacist intern intern pharmacist who has met the qualifications under subsections (3)(B), (C), 

and (E) (4)(B) - (D) and is working under the direct supervision of a pharmacist qualified to 

administer drugs pursuant to a medical prescription order.  The pharmacist and pharmacist intern 

shall maintain proof of the intern’s compliance with this subsection. 

(3)(4) Pharmacist Qualifications. A pharmacist who is administering drugs pursuant to a medical 

prescription order must first file a Notification of Intent to administer drugs by medical 

prescription order with the state Board of Pharmacy.  To file a Notification of Intent, a 

pharmacist must— 

(A) Hold a current, unrestricted license to practice pharmacy in this state; 
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(B) Hold a current provider level cardiopulmonary resuscitation (CPR) Basic Life Support 

certification (BLS) issued by the American Heart Association, or the American Red Cross or an 

equivalent organization.  The certificate program must include a live training component;  

(C) Successfully complete a certificate program in the administration of drugs accredited 

provided by: the Accreditation Council for Pharmacy Education (ACPE) or a similar health 

authority or professional body approved by the State Board of Pharmacy (1) a continuing 

education provider accredited by the Accreditation Council for Pharmacy Education (ACPE) or 

(2) a governmental entity, healthcare professional organization or educational institution 

approved by the Board.  To obtain Board approval, the training program must [be taught by 

qualified instructors/a licensed healthcare professional and] provide instruction in: . The 

certificate program must cover a 

1. Physiology and techniques for routes of administration which must include hands-on 

training in all routes of administration the pharmacist utilizes;  

2. Drug storage and handling; 

3. Informed consent requirements, if applicable; 

4. Pre- and post- administration assessment and counseling; 

5. Biohazard waste disposal; and 

6. Identifying and treating adverse reactions, including, anaphylactic reactions and needle 

sticks; and 

 
(D) Complete a minimum of two (2) hours of continuing education per calendar year related to 

administration of drugs. A pharmacist may use the continuing education hours required in this 

subsection as part of the total continuing education hours required for pharmacist license 

renewal;  

(E) Maintain documentation of the above requirements; and. 

 (F) On a yearly basis prior to administering drugs, notify the State Board of Pharmacy of 

their qualifications to do so. This notification shall include the types of drugs being administered, 

and a statement that the pharmacist meets the requirements of subsections (A), (B), (C), and (D) 

of this section. (E)  If a pharmacist wishes to administer drugs by a route of administration not 

included in the original certification program, the pharmacist shall first be trained in the 

techniques of that route of administration by a licensed health care practitioner who is authorized 
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to administer medication.  Documentation of the required training shall be maintained at the 

pharmacy and available to the Board upon request. 

(4) (5)  General Requirements. 

(A) A pharmacist shall administer drugs vaccines in accordance with current treatment 

guidelines and recommendations established by the Centers for Disease Control and Prevention 

(CDC) or in accordance with manufacturer’s guidelines. In the event of a conflict between CDC 

and manufacturer guidelines, CDC recommendations shall control.   

(B) A pharmacist shall comply with all state and federal laws and regulations pertaining to 

Vaccine Information Statements and informed consent requirements.  

(C) A pharmacist shall have a written policy and procedure covering all aspects of the 

administration of drugs by medical prescription order, including the disposal of used and 

contaminated supplies and appropriate handling of acute adverse events.  The manual Policies 

and procedures shall be reviewed annually by the pharmacist-in-charge. Policies and procedures 

must be available for inspection by the State Board of Pharmacy or other authorized Board 

representative. Documentation of the annual review must be maintained in the pharmacy’s 

records.  At a minimum, the required policies and procedures must include provisions governing: 

1. Drug administration procedures, including, authorized routes of administration,  

2. Drug storage; 

3. Pre- and post- administration assessment and counseling, including, providing vaccine 

information statements when applicable; 

4. Biohazard waste disposal and disposal of used/contaminated supplies; 

5. Identifying and handling acute adverse events or immunization reactions, including, 

anaphylactic reactions; and 

6. Recordkeeping requirements, including, providing notification to the prescriber and 

primary health care providers, as required by law. 

(D)  Drugs must be stored within the manufacturer’s labeled requirements at all times, 

including when performing administrations outside of a pharmacy.  Vaccines shall be stored in 

accordance with CDC guidelines at all times. 

  (E)  Pharmacists shall request that a patient remain in the pharmacy a safe amount of time 

after administering a vaccine to observe any adverse reactions, as required by section 338.010, 

RSMo.  
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 (F)  For pharmacists administering drugs in a health care entity, the policy and procedure 

review required by this subsection may be performed by the pharmacist-in-charge or by the 

clinical care committee, pharmacy and therapeutics committee or a reviewing body/committee of 

the health care entity responsible for reviewing clinical practices.   

 

(5) (6)  Requirements of Medical Prescription Order. The medical prescription order from a 

licensed prescriber an authorized practitioner must contain at a minimum the following:  

(A) The name of the licensed prescriber authorized practitioner issuing the order;  

(B) The name of the patient to receive the drug; 

(C) The name of the drug and dose to be administered; 

(D) The route of administration; 

(E) The date of the original order; and 

(F) The date or schedule, if any, of each subsequent administration; and  

(G) A statement that the drug is to be administered by a pharmacist.  

(6) (7)  Record Keeping. 

(A) A pharmacist who administers a drug pursuant to a medical prescription order shall 

maintain the following records regarding each administration. These records must be separate 

from the prescription files of a pharmacy.  For drugs administered by a pharmacist for or on 

behalf of a health care entity, the information required herein may be recorded in a patient 

medical record that the health care entity is required to maintain under state or federal law.   

1. The name, address, and date of birth of the patient;  

2. The date, route, and anatomic site of the administration;  

3. The name, dose, manufacturer, lot number, and expiration date of the drug. The lot number 

shall be documented and recorded for vaccines and biologics; 

4. For vaccines, Tthe name and address of the patient’s primary health care provider, as 

identified by the patient.  The pharmacist shall document in the patient’s immunization record if 

a patient’s primary health care provider is unknown or not designated by the patient;  

5. The name or identifiable initials identity of the administering pharmacist.  If administered 

by an intern pharmacist, the identity of the intern and the supervising pharmacist; and  

6. The nature of an adverse reaction and who was notified, if applicable.; 
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7.  A patient’s refusal or failure to remain in or return to the pharmacy as requested after 

vaccine administration to observe any adverse reactions; and 

8.  Written or electronic documentation that required notifications have been sent.  

(B) All records required by this regulation rule shall be kept by the pharmacist at the 

pharmacy where the prescription order is maintained and must be available for two (2) years 

from the date of such record for inspecting and copying by the State Board of Pharmacy and/or 

its authorized representatives.  Records may be securely stored offsite at a location designated by 

the pharmacy, provided records must be produced as provided in section (11) of this rule. 

(C)  Production of Records.  Records required by this rule shall be maintained either 

electronically or physically for two (2) years and shall be readily retrievable and subject to 

inspection by the board of pharmacy or its agents.  At a minimum, records maintained at the 

pharmacy shall be physically or electronically produced immediately or within two (2) hours of a 

request from the Board or the Board’s authorized designee.  Records not maintained at a 

pharmacy shall be produced within three (3) business days after a request from the Board and/or 

its authorized designee. 

(7) (8)  Notification Requirements. 

(A) A pharmacist administering drugs  a vaccine pursuant to a medical prescription order shall 

notify the prescriber within seventy-two (72) hours patient’s primary health care provider, if 

provided by the patient, within fourteen (14) days after administration of the following:  

1. The identity of the patient;  

2. The identity of the drug vaccine administered;  

3. The route of administration;  

4. The anatomic site of the administration;  

5. The dose administered; and 

6. The date of administration.  

(B) In the event of any adverse event or reaction experienced by the patient following 

administration of a drug, the pharmacist shall notify the prescriber within twenty-four (24) hours 

after learning of the adverse event or reaction.  The prescriber may not opt out of adverse event 

notification requirements. 

(C) A pharmacist administering drugs pursuant to a medical prescription order shall report the 

administration to all entities as required by state or federal law. 
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  (D)  Documentation that the required notifications have been sent must be kept at the pharmacy 

or other authorized location where the prescription order is maintained.   

 

(9)  Notification of Intent Refiling.  A Notification of Intent to administer drugs by medical 

prescription order shall be refiled with the state board of pharmacy biennially along with the 

pharmacist’s Missouri pharmacist license.   To refile, a pharmacist must: 

(A) Hold a current Basic Life Support certification issued by the American Heart 

Association or the American Red Cross or an equivalent organization.  The certification program 

must include a live training component; and 

(B) Have successfully completed four (4) hours of continuing education (0.4 CEU) 

related to drugs administration.  The required continuing education (CE) shall be governed by 

the rules of the state Board of Pharmacy governing pharmacist CE and may be used to satisfy the 

pharmacist’s biennial pharmacist renewal CE requirements.  The initial training program 

required by subsection (4) of this rule may be used to satisfy the CE requirements of this 

subsection if the training program was completed within twelve (12) months prior to refiling the 

pharmacist’s Notification of Intent.  

 

(10)  Administration in a Health Care Entity-  Pharmacists administering drugs in a health care 

entity shall comply with the requirements of this rule with the following exceptions: 

   (A)  A pharmacist shall be deemed in compliance with the requirements of sections (5), 

(6), (7) and (8) of this rule if the pharmacist administers drugs for or on behalf of a health care 

entity in compliance with this section and the administration is lawfully recorded in a patient 

medical record that is required to be maintained by the health care entity pursuant to state or 

federal law.    

 (B)  In lieu of completing a certificate program in the administration of drugs as required 

by section (4) of this rule, pharmacists administering in a health care entity shall be trained in 

administration and meet all competency, training and evaluation requirements required by the 

health care entity and the Missouri Department of Health and Senior Services (DHSS).  At a 

minimum, pharmacist administration training must be similar to or include the training 

components identified in section (5)(C).   



4-11 Committee Changes 
 

(C) If a pharmacist wishes to administer drugs by a route of administration not included 

in the original training program, the pharmacist shall first be trained in the techniques of that 

route of administration by a licensed health care practitioner who is authorized to administer 

medication.  Documentation of the required training shall be maintained at the pharmacy and 

available to the Board upon request. 

 (D) A pharmacist shall administer vaccines in accordance with current treatment 

guidelines and recommendations established by the Centers for Disease Control and Prevention 

(CDC).  In the event of a conflict between CDC and manufacturer guidelines, CDC 

recommendations shall control.   

(E)  The policy and procedure review required by section (5) may be performed by the 

clinical care committee, pharmacy and therapeutics committee or a reviewing body/committee of 

the health care entity responsible for reviewing clinical practices.   

 

 

 

 

 

 

AUTHORITY: sections 338.140 and 338.280, RSMo 2000 and section 338.010.1, RSMo Supp. 
2007.* Emergency rule filed May 1, 2008, effective May 11, 2008, expired Feb. 18, 2009. 
Original rule filed May 1, 2008, effective Nov. 30, 2008. 

*Original authority: 338.010, RSMo 1939, amended 1951, 1989, 1990, 2007; 338.140, RSMo 
1939, amended 1981, 1989, 1997; and 338.280, RSMo 1951, amended 1971, 1981. 
 




