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CONTINUING EDUCATION 
FOR ARCHITECTS LICENSED IN MISSOURI 

 
 

ALL PERSONS LICENSED AS AN ARCHITECT in the state of Missouri must acquire 24 
Continuing Education Units (CEUs) every two years before renewing their license.  At least 
sixteen (16) CEUs shall be related to health, safety, and welfare (HSW) acquired in 
structured educational activities; however, if the licensee wishes he or she may acquire all 
twenty-four (24) hours in such HSW subjects and activities.  All licensed architects will be 
required to maintain a list of activities they attended and sign a statement that they have 
met this requirement before renewing.  If the licensee is audited, he/she will be asked to 
submit proof of attendance at these activities. 
 
PURPOSE of this requirement is to reinforce the need for lifelong learning in order to stay 
current with changing technology, equipment, procedures, processes, tools and established 
standards.  Qualifying activities must have a clear purpose and objective which will 
maintain, improve or expand the skills and knowledge relevant to the practice of 
architecture and necessary to safeguard life, health, property and promote the public 
welfare.  The licensee is given flexibility in selecting among a broad range of subjects that 
are intended to strengthen or maintain competency in technical, managerial (business) or 
ethical fields.  Licensees are encouraged to select meaningful activities which will be of 
benefit in the pursuit of their chosen field. 
 
CONTINUING EDUCATION UNIT (CEU) is defined as one nominal contact hour of 
instruction or presentation.  The maximum CEU for a seminar that starts at 8 a.m. and ends 
at 5 p.m. with an hour lunch is eight (8) CEUs.  Short breaks are permissible as long as a 
minimum of 50 minutes of presentation/participation per hour is undertaken.  If there are no 
breaks, or there are breaks of less than 10 minutes per hour, no additional time may be 
claimed.  Seminar presenters may attempt to take the number of elapsed minutes (such as 
8 hours times 60 minutes) and then divide by 50 to arrive at the CEU for which the seminar 
is advertised.  This would result in over nine CEUs in an eight-hour period which is not 
permitted.  CEUs cannot exceed the actual contact clock hours. 
 
ROUND off CEUs to the nearest half-hour.  No activity under a half-hour will be 
accepted for credit.  For example, a qualifying activity of 30 to 49 minutes would be 
reported as 0.5 CEU and an activity of 50 to 60 minutes would be reported as 1.0 CEU. 
 
CARRYOVERS of a maximum of 12 qualifying CEUs may be forwarded to the subsequent 
renewal period.  
 
DUALLY LICENSED ARCHITECTS & ENGINEERS must earn a total of 24 CEUs every 
two years for renewal of their architectural license and a total of 30 PDHs for renewal of 
their engineering license.   
 
CONTINUING EDUCATION UNITS ACQUIRED AT LOCATIONS OTHER THAN 
MISSOURI will be allowed for renewal so long as the content meets the requirements of 
Board Rule 20 CSR 2030-11.025. 
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RECORD KEEPING is the responsibility of the licensee.  Adequate records must be 
maintained for a minimum of four years for auditing purposes.  Examples of records 
required include, but are not limited to, attendance verification records in the form of 
completion certificates, signed attendance receipts, a copy of a listing of all attendees 
signed by a person in responsible charge of the activity or other documentation verifying 
attendance and CEU credits earned.  If audited, submission of specific information on each 
activity is required.  Simply stating "attending education activities at ABC Company" is not 
acceptable.     
 
SEMESTER HOUR CREDIT FOR COLLEGE COURSES – To qualify for this credit, a 
course must meet regularly and participants tested with a passing grade required.  The 
course must deal with architectural subjects or business practice.  One semester hour is 
converted to 15 CEUs.   
 
INTERACTIVE ACTIVITIES – Active participation and successful completion of short 
courses or seminars dealing with architectural or engineering subjects sponsored by 
colleges or universities; technical presentations on subjects which are held in conjunction 
with conventions or at seminars related to materials use and function; short courses or 
seminars relating to business practice or new technology and offered by colleges, 
universities, professional organizations or system suppliers; or, professional service to the 
public that draws upon the licensees professional expertise on boards or commissions, 
building code advisory boards, urban renewal boards or code study committees are allowed 
one CEU credit for each contact hour.   
 
TEACHING CREDITS - Three (3) units preparing for each class hour spent teaching 
architectural courses or seminars may be claimed for the first time only.  College or 
university faculty may not claim credit for teaching regular curriculum courses.  
 
PUBLISHED PAPERS, ARTICLES OR BOOKS – Credit may be claimed for contact hours 
spent in architectural research which is published or formally presented to the profession or 
public.  Credit cannot be claimed until that article or paper is actually published. 
 
ACTIVE PARTICIPATION IN PROFESSIONAL AND TECHNICAL SOCIETIES includes all 
technical and professional societies, but does not include civic or trade organizations.  
CEUs are awarded only for those portions of the meeting that meet the requirements of 
Board Rule 20 CSR 2030-11.025.  Licensees serving as a mentor or sponsor for the Intern 
Development Program shall earn a maximum of 2 CEUs annually.  CEU credits are not 
earned until the end of each year of service is completed. 
 
DETERMINATION OF QUALIFYING ACTIVITIES must be made by the licensee.  The 
Board does not pre-approve courses or activities and can only distribute information on 
what is and is not acceptable.  With the broad range of opportunities to earn CEUs, it is up 
to the licensee to determine whether the activity qualifies under this Board’s requirements.  
For example, programs presented on topics that are not relevant to your profession should 
not be claimed for CEU credit.  The Board has final approval of CEU credit. 
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AUDITS will be randomly conducted each two-year renewal period to insure compliance 
with the Board’s requirements.  If selected for audit, you will be contacted to provide 
necessary documentation.  Your records must be maintained for a period of four (4) years 
and copies must be furnished, upon request, to the Board for audit verification purposes.  If 
in its review, the Board finds that a CEU claimed is not acceptable, the Board shall inform 
the licensee of the criteria that has not been adhered to and he/she will have three months 
from the license renewal date in which to substantiate the original claim or to earn other 
credits to meet the minimum requirements.  
 
EXEMPTIONS are provided for licensees who have been licensed for less than twelve (12) 
months; licensees serving honorably on full-time active duty in the armed forces of the 
United States; and, for those licensees who attest in the required renewal that for not less 
than twenty-one (21) months of the preceding two (2) year period of licensure, the architect 
is a government employee working as an architect and assigned to duty outside the United 
States.  If you are exempt, you must complete the renewal form, submit the renewal fee, 
and send supporting documentation for the exemption. 
 
RENEWAL PERIOD – Renewals are biennial.  All architects originally licensed in an even 
year will be required to renew their license by December 31st of every even year.  All 
architects originally licensed in an odd year will be required to renew their license by 
December 31st of every odd year.  In order to renew the license, the architect must have 
obtained 24 CEUs within the two years immediately preceding the renewal date.  In order 
for a renewal to be processed, the licensee must either certify that he or she has completed 
the required CEUs or elect to place their license in an INACTIVE status.  Failure to do either 
will result in the automatic expiration of the license. 
 
INACTIVE STATUS – Please note that at the time of renewal, you will have the option of 
placing your license in an inactive status.  If you elect to go inactive, you cannot practice but 
you can retain the title of architect.  You do not have to show completion of any CEUs but 
you must submit the renewal fee and your renewal form prior to the deadline. 
 
INITIAL REGISTRATION – An architect who holds licensure in Missouri for less than twelve 
(12) months from the date of his/her initial licensure, shall not be required to report CEU 
hours at the first license renewal. 
 
EXPIRATION - Failure to renew shall automatically cause the license to expire and be void.  
The holder of the expired license or certificate shall have no rights or privileges under such 
license, but may within the discretion of the Board, be relicensed under the licensee’s 
original license number providing the individual pays the required fee and satisfies the 
Board of their proficiency. 
 
 
TYPICAL QUALIFYING ACTIVITIES:  
 

 Completing or attending courses, seminars, instruction, in-house programs or 
training which relates to the licensee’s professional practice.  

 Attending technical or professional society meetings when a topic related to the 
licensee’s professional practice is presented as a principal part of the program.  
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 Class preparation for teaching architectural courses or seminars for the first time 
only.  

 Computer software instructional courses which relate to the licensee’s technical 
profession.  

 Management or ethical courses which relate to the architectural profession.  
 Correspondence courses on topics related to licensee’s professional practice where 

lessons are prepared, returned for correction and/or grading and testing at the end of 
the course is required.  

 Educational tours of architecturally significant buildings where the tour is sponsored 
by a college, university or professional organization. 

 Serving as a mentor or sponsor for the IDP (maximum 2 CEUs annually). 
 Professional service to the public that draws upon the licensee’s professional 

expertise on boards or commissions, such as:  serving on planning commissions, 
building code advisory boards, urban renewal boards or code study committees. 

 Self-study courses sponsored by the National Council of Architectural Registration 
Boards, AIA or similar organizations. 

 
 
TYPICAL NON-QUALIFYING ACTIVITIES: 
 

 Regular employment  
 Real Estate licensing courses  
 Personal, estate or financial planning  
 Non-technical computer software courses  
 Personal self improvement  
 Service club meetings or activities  
 Equipment demonstrations or trade show displays  
 Topics not relevant to licensee’s profession  
 Enrollment without attendance at courses, seminars, etc.  
 Repetitive attendance or teaching of the same course  
 Attending committee meetings or general business meetings of any organization  
 Conversational language courses for personal use  
 Tours of buildings, structures, schools, museums and such unless there is a clear 

objective to maintain and strengthen competency in technical field  
 
 


