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To safeguard the public’s health, life, safety, welfare, 
and property, the State of Missouri requires individu-
als who practice architecture, engineering, land 
surveying, and landscape architecture to be properly 
licensed. Answers to frequently asked questions are 
provided for clarity.

Q: CAN ARCHITECTS PREPARE AND SEAL ENGINEERING 
PLANS? 
A: Although “incidental” engineering is allowed, 
architects generally should not seal electrical, 
mechanical, plumbing, civil or structural engineering 
drawings.

Q: CAN PROFESSIONAL ENGINEERS PREPARE AND 
SEAL ARCHITECTURAL PLANS? 
A: Although building design is allowed, if within the 
competency of the professional engineer, professional 
engineers cannot represent the work as architecture 
and should not seal drawings labeled as architectural 
(“A Sheets”).

Q: CAN PROFESSIONAL ENGINEERS PREPARE AND 
SEAL SURVEYING PLATS OR MAPS? 
A: No, with the exception of topographic surveys, 
engineering surveys and cross sections needed for 
engineering design.

Q: CAN PROFESSIONAL LAND SURVEYORS PREPARE 
AND SEAL ENGINEERING PLANS? 
A: No.

Q: CAN ARCHITECTS, ENGINEERS, AND LAND 
SURVEYORS PREPARE AND SEAL LANDSCAPE 
ARCHITECTURAL PLANS? 
A: Yes. 

Q: CAN LANDSCAPE ARCHITECTS PREPARE AND SEAL 
ARCHITECTURAL, ENGINEERING, AND LAND SURVEYING 
PLANS? 
A: No.

Q: CAN A LICENSEE USE AN ELECTRONIC SEAL? 
A: Yes, it is permitted subject to detailed requirements 
described in Board Rule 20 CSR 2030-3.060.

Q: CAN A LICENSEE SEAL ANOTHER LICENSED 
DESIGNER’S STANDARD DESIGN (PROTOTYPICAL) 
PLANS? 
A: Yes, subject to special requirements detailed in 
Board Rule 20 CSR 2030-13.010(D).

Q: CAN AN INDIVIDUAL LICENSED IN ANOTHER 
JURISDICTION ENGAGE IN TEMPORARY PRACTICE IN 
MISSOURI BEFORE OBTAINING A LICENSE HERE? 
A: No. 



Q: SECURITY OF SEAL - CAN SOMEONE ELSE USE AN 
INDIVIDUAL’S SEAL? 
A: No.

Q: MUST PROFESSIONAL CORPORATIONS USE 
CORPORATE SEALS ON PLANS? 
A: No, but the Corporate Certificate of Authority number 
must be listed in the title block.

Q: MUST THE LICENSEE SEAL, SIGN AND DATE EACH 
SHEET OF ORIGINAL DRAWINGS ISSUED FOR BIDDING, 
PERMITTING OR CONSTRUCTION? 
A: In lieu of signing, sealing and dating each page, 
the licensee may sign, seal and date the title page, an 
index page, or a seals page on bound multiple page 
documents not considered to be drawings, providing 
that the signed page clearly identifies all of the other 
pages comprising the bound volume.

Q: ARE SOME PROJECTS EXEMPT IN CHAPTER 
327 FROM THE ARCHITECTURAL OR ENGINEERING 
REQUIREMENTS AND PREPARED BY OTHERS? 
A: Yes, while there are certain exemptions from the 
requirements of an architect’s or engineer’s seal, it is 
important that the code official exercise judgment to 
require seals where necessary to protect the public. 
The exemptions are listed in Sections 327.101 and 
327.191.

Q: ARE RESIDENTIAL PLANS EXEMPT? 
A: Yes, single family dwelling houses and multiple 
family dwelling houses, flats or apartments containing 
not more than two families are exempt. However, if 
residential plans are prepared by an unlicensed person, 
that person must indicate on the plans that he/she is 
not a licensed architect.

Q: ARE FARM BUILDING PLANS EXEMPT? 
A: Yes, if not for public use.

Q: ARE ANY PLANS FOR COMMERCIAL STRUCTURES 
EXEMPT? 
A: Yes, but very few.  ONLY those that are under 
2,000 square feet and which do not provide for the 
employment, assembly, housing, sleeping, or eating of 
more than nine persons are exempt.

Q: ARE PLANS FOR CHANGES TO PREVIOUSLY EXEMPT 
STRUCTURES EXEMPT? 
A: Yes, if the finished structure would still qualify for its 
original exemption.



Q: IS AN ARCHITECT AND/OR AN ENGINEER REQUIRED 
TO SIGN AND SEAL PLANS FOR CHANGES TO NON-
EXEMPT STRUCTURES? 
A: Yes; however, there are a few exceptions. The 
exceptions wherein an architect’s and/or an engineer’s 
seal on the plans would not be required would be in 
projects where the changes: 

• Do not alter or affect the structural system 
• Do not change access or exit patterns 
• Do not change live or dead loads 
• Do not change area or use of structure

Q: ARE CHURCH PLANS EXEMPT? 
A: No.

Q: ARE SCHOOL PLANS EXEMPT? 
A: No.

Q: WHAT ARE THE DIFFERENT TYPES OF SURVEYS? 
A. Lot Survey*, Boundary Survey*, Subdivision 
Survey*, Topographic Survey, Plot Plan and Stake Out, 
Foundation Survey, Surveyor’s Real Property Report 
and ALTA/ACSM (American Land Title Association/ 
American Congress on Surveying and Mapping) Land 
Title Survey**. 

* Indicates type of survey that must be performed in 
compliance with the “Missouri Minimum Standards for 
Property Boundary Surveys.”

** Minimum standard detail requirements for ALTA/
ACSM land title surveys.

Q: WHEN SHOULD A LAND SURVEY BE RECORDED? 
A. It is not necessary to record a lot survey or all 
boundary surveys, but should you desire, it can be 
recorded at the County Recorder’s office. It must be 
signed and sealed by the Professional Land Surveyor. 
All subdivision plats and boundary surveys that create a 
new parcel must be recorded.

Q: WHEN IS A LAND SURVEY NEEDED? 
A. A land survey is needed: 
• Prior to purchasing land to ensure what you are 
   buying 
• Prior to installing a fence, building a house, or other 
   types of construction 
• Prior to dividing land into smaller parcels 
• When you sell a parcel of land not previously  
   surveyed 
• To verify amount of land assessed for taxes 
• When you think someone has encroached on your  
   land



Q: MUST A LICENSEE SEAL ALL PLANS, SPECIFICATIONS, 
ESTIMATES, PLATS, REPORTS, SURVEYS, AND OTHER 
DOCUMENTS PREPARED FOR BIDDING, PERMITTING OR 
CONSTRUCTION? 
A: All final documents are required to be signed 
and sealed. If the documents are not final or 
are incomplete, they are to be clearly marked, 
“Preliminary, not for construction, recording purposes or 
implementation.”

Q: MUST A LICENSEE SEAL PLANS HE/SHE PREPARES 
FOR EXEMPT PROJECTS? 
A. Yes.

Q. ARE CHANGE ORDERS REQUIRED TO BE SEALED? 
A. Yes. When revisions are made, the licensee who 
made the revisions or under whose immediate personal 
supervision the revisions were made shall sign, seal 
and date each sheet and provide an explanation of the 
revisions.

Q. CAN AN OWNER/BUILDER/ CONTRACTOR MAKE 
CHANGES TO AN ARCHITECT’S OR ENGINEER’S 
DRAWINGS OR SPECIFICATIONS? 
A. No.

Q. WHEN APPLYING FOR A PERMIT, CAN A LICENSED 
MISSOURI ARCHITECT, ENGINEER, OR LANDSCAPE 
ARCHITECT SEAL DOCUMENTS PREPARED BY AN OUT-
OF-STATE DESIGN PROFESSIONAL? 
A. No.

Q. ARE DESIGN PLANS OR SURVEYS SIGNED AND 
SEALED BY AN OUT-OF-STATE LICENSEE ACCEPTABLE? 
A. No, all Missouri projects and land surveys must be 
completed by Missouri licensees.

Q. CAN LICENSEES SEAL SHEETS OR PAGES PREPARED 
BY LICENSED PROFESSIONAL CONSULTANTS? 
A. No, sheets or pages prepared by licensed 
professionals such as structural, mechanical or 
electrical engineers retained by the architect shall 
bear the seal and license number of the consultant 
responsible thereof.

Q. CAN NON-EXEMPT PLANS BEARING SEAL OF 
ONE DISCIPLINE (CIVIL ENGINEERING, STRUCTURAL 
ENGINEERING, MECHANICAL/ELECTRICAL ENGINEERING 
OR ARCHITECTURE) COMBINED WITH NONSEALED 
DRAWINGS OF OTHER DISCIPLINES BE ACCEPTED FOR 
BIDDING, PERMITTING OR CONSTRUCTION? 
A. No, all drawings must be sealed and signed by the 
appropriate licensee.



Q. CAN LICENSEES USE RUBBER STAMP SEALS OR 
COMPUTER GENERATED SEALS? 
A. Yes.

Q. CAN LICENSEES USE “SIGNATURE” REPRODUCTIONS 
SUCH AS RUBBER STAMPS, “STICKY-BACKS” OR OTHER 
FACSIMILES? 
A. No. The term “signature” means a handwritten 
identification containing the name of the person who 
applied it; or for electronic or digital documents that 
are released to others in their “native file format” 
(e.g., AutoCAD, Revit, Word, Excel, etc.) shall mean 
an electronic authentication process attached to or 
logically associated with the document.

Q. CAN LICENSEES USE SCANNED SEALS AND 
SIGNATURES ON DOCUMENTS RELEASED TO OTHERS 
AS AN ELECTRONIC OR DIGITAL DOCUMENT? 
A. Scanned Seals? Yes. Scanned Signatures? It 
depends upon the following. The answer is no, if the 
documents are being released for use by others in 
their “native file format” (e.g., AutoCAD, Revit, Word, 
Excel, etc.). The intent of 20 CSR 2030-3.060(3) is 
to prevent an electronic or digital document with a 
licensee’s signature on it from being easily manipulated 
by the recipient. An authenticated “digital signature” 
protects an electronic document from changes being 
made by someone other than the licensee. However, 
the answer is yes for documents released in a “pdf” 
format (sent via email, website, flash drive, diskette, 
or CD, for example) or a faxed copy of a document. 
Such documents are not considered to be easily 
manipulated by the recipient. A faxed, scanned to “pdf”, 
or printed to “pdf” file is just another means of copying 
a document (like photocopying or taking a picture of 
it) and, therefore, is not intended to be covered by 20 
CSR 2030-3.060(3)’s provisions regarding “electronic or 
digital documents.” Therefore, they are not required to 
be issued with a secure electronic or digital signature 
authentication process. The use of a scanned signature 
is permitted for the purpose of transmitting “pdf” 
documents only.  

Q. WHO CAN APPLY AN ELECTRONIC SIGNATURE? 
A. Missouri licensees are responsible for applying 
their seals and signatures to a document. They will 
personally need to know how to apply their own “digital 
signature” if they want to use the electronic signature 
procedure in 20 CSR 2030-3.060(3). The forging or 
unauthorized use of a licensee’s seal or signature by 
hand, electronically, or other means, is a violation of 
327.411, RSMo and is punishable by law.



Q. HOW CAN LICENSEES RELEASE TO OTHERS AN 
ELECTRONIC OR DIGITAL DOCUMENT IN A FORMAT 
THAT CAN BE EASILY MANIPULATED TO FACILITATE 
THE PURPOSES OF FACILITY MANAGEMENT, TO ALLOW 
CONTRACTORS THE ABILITY TO CREATE BACKGROUND 
DRAWINGS FOR SHOP DRAWINGS, OR TO FACILITATE 
FUTURE MODIFICATIONS TO THE FACILITY? 
A. The licensee can remove the seal and signature 
and then release the electronic or digital document 
provided that it includes a note such as “document 
is not to be used for construction, recording purposes 
or implementation” or similar phrasing placed in an 
obvious location on the document so that it is readily 
found, easily read and not obscured by any markings. 

Q. CAN A LICENSEE MODIFY AND SEAL A DECEASED 
LICENSEE’S SEALED DRAWINGS WITHOUT COMPLETELY 
REDRAWING THEM? 
A. Yes, only if the licensee takes responsible charge 
by performing all professional services to include 
developing a complete design file with work or design 
criteria, calculations, code research, and any necessary 
and appropriate changes to the work. See Board Rule 
20 CSR 2030-13.010(D).

Q. CAN A LICENSEE MODIFY AND SEAL DRAWINGS 
PREVIOUSLY SEALED BY ANOTHER LICENSEE WHO WAS 
TERMINATED BY THE OWNER WITHOUT COMPLETELY 
REDRAWING THEM? 
A. Yes, only if licensee takes responsible charge 
by performing all professional services to include 
developing a complete design file with work or design 
criteria, calculations, code research, and any necessary 
and appropriate changes to the work. See Board Rule 
20 CSR 2030-13.010(D).

Q. CAN A LICENSEE SEAL A DOCUMENT THAT WAS NOT 
PERSONALLY PREPARED BY HIM/HER OR UNDER HIS/
HER DIRECT RESPONSIBLE CONTROL? 
A. No.

Q. CAN A LICENSEE SEAL PLANS BEGUN OR 
CONTRACTED FOR A PERSON NOT PROPERLY 
LICENSED? 
A. No, unless the licensee redraws the plans, making 
them his/her own work product.

Q. IS THE PROFESSIONAL OF RECORD REQUIRED TO 
PROVIDE OBSERVATION DURING THE CONSTRUCTION 
PHASE OF A PROPOSED PROJECT? 
A. No, unless by contract.



Q. HOW DO YOU KNOW IF SOMEONE HAS A CURRENT 
MISSOURI LICENSE? 
A. The Board’s website has a “Licensee Search” feature 
which can be used to look up current licensees for an 
individual or a corporation; or, you may call the Board 
office. http://pr.mo.gov/apelsla.asp

Q. WHAT ARE PROPER SIGNATURES/SEALS? 
A. Refer to Board Rule 20 CSR 2030-3.060.

 RED FLAGS 
FOR PLAN REVIEWERS TO WATCH FOR:

• Architectural (“A”) sheets sealed by an Engineer 
• Engineering (“E”) sheets sealed by an architect
• Plans sealed by an architect, engineer, land surveyor, 

or  landscape architect who is an employee of a non-  
licensed firm or company

• Incomplete documents sealed without a disclaimer
• Plans that have not been sealed, signed and dated by 

the licensee
• Standard plans that do not bear the seal of the 

original  preparer
• Standard plans that do not bear the seal of a Missouri  

licensee and disclaimer
• Seal(s) appear to be cut and pasted
• Contact person is not the licensee or it is difficult to  

contact the licensee
• Plans, details, letter reports, etc. that do not appear 

to  apply to the project
• Plans have numerous or serious code violations
• Non-dated revisions

 WHAT TO DO?

• Question the professional as to circumstances and  
qualifications

• Request corrected plans
• Reject
• Contact licensing board

573-751-0047 (PHONE) or 573-751-8046 (FAX)
moapeplspla@pr.mo.gov | http://pr.mo.gov/apelsla.asp

• File complaint
http://pr.mo.gov/apelsla-complaints.asp

Provided as a public service by:
Missouri Board for Architects, Professional Engineers, 

Professional Land Surveyors and Professional  
Landscape Architects

3605 Missouri Boulevard, Jefferson City, MO 65109

mailto:moapeplspla%40pr.mo.gov?subject=
http://pr.mo.gov/apelsla.asp
http://pr.mo.gov/apelsla-complaints.asp
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